На 14 октомври BirdLife International публикува Европейския червен списък на птиците за 2021

...
На 14 октомври BirdLife International публикува Европейския червен списък на птиците за 2021
Коментари Харесай

Един от всеки 5 вида птици в Европа е застрашен от изчезване

На 14 октомври BirdLife International публикува Европейския червен лист на птиците за 2021 г. Списъкът оценява  районния риск от изгубване на 544 типа птици в над 50 страни и територии в Европа  според категориите и критериите на IUCN. Рискът от изгубване за всеки тип е оценен от степен „ незастрашен “ до „ липсващ “, същобщава Българското сдружение за отбрана на птиците .

Информацията е събрана от хиляди специалисти и доброволци от цяла Европа. Това е  четвъртото оценяване, направено от BirdLife  след тези от 1994 година, 2004 година и 2015 година Заради чувствителността си към измененията в своята среда, птиците са знак, по който можем да разберем какво е положението на планетата. Целият живот на земята е взаимосвързан и  когато птиците са в заплаха, това се отразява директно и на нас.

„ Птиците са живели на земята доста по-дълго от хората, само че при скоростта, с която през днешния ден експлоатираме и разрушаваме околната среда, ставаме очевидци на изгубването на някои типове  – споделя Ана Станева, изпълняваща длъжността консервационен шеф на BirdLife за Европа. –  Червеният лист е основен източник на информация за всеки, който работи за попречване на рецесията в биоразнообразието и климата, тъй като там където птиците са в заплаха, и природата е в заплаха. “

Някои от главните обстоятелства, открити в изследването на BirdLife са:

- 1 от всеки 5 типа птици в Европа е със статус от „ съвсем заплашен “ до „ заплашен “.

- 1 от всеки 3 типа птици в Европа е с намаляваща популация  спрямо последните няколко десетилетия.

- Морските, водоплаващите, крайбрежните и  и хищните птици  са най-застрашени и най-бързо намаляващите групи в Европа.

- Морските местообитания, както и земеделските земи, влажните зони и тревните   местообитанията са с най-вече застрашени типове.

- Мнозинството от чучулигите, овесарките и сврачките намаляват; други огромни таксономични групи със доста понижаване са патиците и дъждосвирцовите птици.

- 71 типа (13%) в Европа са със статус „ застрашени “ (критично застрашени, застрашени или уязвими).

- Други 35 типа (6%) са „ съвсем застрашени “.

- 5 типа птици са районно изчезнали.

Сред основните  фактори за намаляването на популациите на птици  в Европа са:

- Мащабни промени в земеползването

Статусът на междинната бекасина ( Gallinago gallinago ) се е трансформирал от „ незастрашен “ в „ уязвим “, главно поради загубата на местообитания и деградацията на местата за размножаването ѝ.

- Интензивното земеделие

Статусът на гургулицата ( Streptopelia turtur ) продължава да е „ заплашен “, защото интензивното земеделие заличава местата за размножаване, а мощните пестициди водят до понижаване на хранителната ѝ база.

- Свръхексплоатация на морските запаси

Статусът на елементарната гага ( Somateria mollissima ) се е трансформирал от „ уязвим “ в „ заплашен “, поради композиция от фактори, в това число заболявания и понижена хранителна база.

Somateria mollissima.  Снимка: AndreAnita / Shutterstock

- Замърсяване на вътрешните водоеми

Статусът на черновратия гмурец ( Podiceps nigricollis ) се е трансформирал от „ незастрашен “ в „ уязвим “, най-вероятно поради замърсяване на водите от земеделие и приключването на нечисти води от градовете.

Podiceps nigricollis.  Снимка: Erni / Shutterstock

- Неустойчиви и постоянно употребявани горскостопански практики

Статусът на огромния цветен кълвач ( Dendrocopos major ) е „ незастрашен “, само че популацията му понижава, основно поради неустойчиви горскостопански практики.

Dendrocopos major.  Снимка: Piotr Krzeslak / Shutterstock

- Инфраструктурни планове

Статусът на испанския орел ( Aquila adalberti ) продължава да е уязвим, защото популацията му страда от висока смъртност от токови удари и конфликти с енергийната инфраструктура.

Aquila adalberti.  Снимка: fernando sanchez / Shutterstock

И макар притеснителните данни в отчета има и  оптимистични вести.  Подобреният статус на алената поканвам ( Milvus milvus ) и азорската червенушка ( Pyrrhula murina ) демонстрира, че целевият метод към възобновяване на типове е ефикасен, а интервенциите, като добре планувани агроекологични ограничения, могат да обезпечат избавление на застрашените типове, да вземем за пример ливадния дърдавец ( Crex crex ).

„ Популациите на птиците в Европа понижават главно поради загуба на местообитания, само че за това има решение. Мащабните действия за възобновяване работят в композиция  със отбраната на дребното естествени местообитания, останали на континента, ще оказват помощ за оцеляването на единствено на птиците, само че и на хората “  – показа Клеър Ръдърфорд, специалист по природозащита в BirdLife Европа.

Пълният текст на отчета може да прочетете тук.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР